faizur-rehman-dJpupM4LiS4-unsplash_1075x1200

UX dizajn, i zašto vam je potreban za vašu internet prezentaciju?

UX dizajn, i zašto vam je potreban za vašu internet prezentaciju?

Da li ste znali da nije dovoljno samo imati veb-sajt? Da bi bio efikasan, on mora da bude lak za upotrebu i privlačan. Ovde dolazi na scenu UX (User Ekperience) dizajn. Dozvolite nam da istražimo zašto je UX dizajn važan za vašu internet prezentaciju i kako može koristiti vašem poslovanju.

Dakle, šta je UX dizajn uopšte?

UX dizajn je proces kreiranja veb stranice ili aplikacije koja je laka za korišćenje, laka za navigaciju i prijatna za korišćenje. To uključuje razumevanje potreba i očekivanja vaše ciljne publike i dizajniranje veb stranice koja ispunjava te potrebe. UX dizajn takođe uzima u obzir estetiku veb stranice, osiguravajući da ona bude vizuelno privlačna i u skladu sa vašim brendom.

kelly-sikkema-gcHFXsdcmJE-unsplash_1620x1080

Evo 5 razloga zašto je UX dizajn važan za vaš veb-sajt?

1. Poboljšava angažovanje korisnika

Jedan od primarnih ciljeva UX dizajna je da poboljša angažovanje korisnika na vašoj internet prezentaciji. Kreiranjem internet prezentacije koja je jednostavna za korišćenje i navigaciju, podstičete korisnike da provode više vremena na vašem veb-sajtu. Ovo povećano angažovanje može dovesti do više konverzija i na kraju do većeg prihoda za vaše poslovanje.

2. Povećava konverzije

Pored poboljšanja angažovanja korisnika, UX dizajn takođe može pomoći u povećanju konverzija na vašoj internet prezentaciji. Kreiranjem internet prezentacije koja je jednostavna za korišćenje i navigaciju, olakšavate korisnicima da pronađu ono što traže i preduzmu akciju. To može uključivati prijavu za bilten, popunjavanje obrasca ili kupovinu.

3. Poboljšava reputaciju brenda

Vaš veb-sajt je često prva tačka kontakta koju potencijalni kupci imaju sa vašim brendom. Ako je vaša internet prezentacija loše dizajnirana i teška za korišćenje, može stvoriti negativan prvi utisak. S druge strane, dobro dizajniran-sajt može poboljšati reputaciju vašeg brenda i ostaviti pozitivan prvi utisak. Ovo može dovesti do povećanog poverenja i lojalnosti vaših kupaca.

4. Smanjuje stopu posete samo jedne stranice

Visoka stopa posete samo jedne stranice (procenat korisnika koji napuste vašu internet prezentaciju nakon što su pogledali samo jednu stranicu) može biti znak da vaša internet prezentacija nije prilagođena korisniku ili privlačna. Poboljšanjem UX dizajna vašeg veb-sajta, možete smanjiti stopu posete samo jedne stranice i zadržati korisnike na vašoj internet prezentaciji duže vremenske periode.

5. Povećava SEO

Pretraživači kao što je Google uzimaju u obzir korisničko iskustvo prilikom rangiranja internet prezentacija u rezultatima pretrage. To znači da dobro dizajnirana internet prezentacija sa dobrim korisničkim iskustvom može pomoći da poboljšate vaše rangiranje na pretraživačima. Pored toga, veća je verovatnoća da će internet prezentacija sa dobrim UX-om biti deljena na društvenim medijima, što takođe može pomoći da povećate svoju vidljivost i privučete više saobraćaja na vašu internet prezentaciju.

Dakle, imajući to na umu, sigurno se pitate:

Kako poboljšati UX dizajn na svojoj internet prezentaciji?

Ne tražite dalje, imamo nekoliko saveta da podelimo:

+Sprovedite istraživanje korisnika

side-view-man-planning-web-design_1620x1080

Prvi korak u poboljšanju UX dizajna na vašoj internet prezentaciji je istraživanje korisnika. Ovo uključuje razumevanje potreba i očekivanja vaše ciljne publike, uključujući njihove ciljeve, bolne tačke i ponašanja. Razumevajući svoje korisnike, možete dizajnirati veb lokaciju koja zadovoljava njihove potrebe i poboljšava njihovo iskustvo.

Postoji nekoliko metoda koje možete koristiti za sprovođenje istraživanja korisnika, uključujući:

Ankete

Ankete vam mogu pomoći da prikupite informacije o svojim korisnicima, kao što su njihova demografija, interesovanja i ponašanja. Možete da koristite alatke za anketiranje na mreži kao što su SurveyMonkey ili Google Forms da kreirate i distribuirate ankete.

Intervjui korisnika

Intervjui sa korisnicima uključuju razgovor sa korisnicima jedan na jedan kako bi se prikupile detaljnije informacije o njihovim potrebama i iskustvima. Intervjue možete voditi lično, preko telefona ili putem alata za video konferencije kao što je Zoom.

Analitika

Alati za analitiku kao što je Google analitika mogu pružiti dragocene uvide u to kako korisnici ostvaruju interakciju sa vašom veb lokacijom. Možete da koristite analitiku da biste pratili ponašanje korisnika, na primer koliko dugo provode na vašem sajtu, koje stranice posećuju i sa kojih stranica izlaze.

+Pojednostavite navigaciju

20826499_6342887_1200x1200

Jedan od ključnih elemenata dobrog UX dizajna je jednostavna navigacija. Korisnici bi trebalo da budu u mogućnosti da lako pronađu ono što traže bez potrebe da klikću na više stranica ili menija. Pojednostavljivanje navigacije može poboljšati korisničko iskustvo i smanjiti stope posete samo jedne stranice.

 

Da biste pojednostavili navigaciju, razmotrite sledeće savete:

-Koristite jasne i opisne oznake za svoje veze za navigaciju

-Ograničite broj linkova u glavnom meniju za navigaciju

-Koristite traku za pretragu da biste pomogli korisnicima da pronađu određeni sadržaj na vašem sajtu

-Koristite breadcrumb navigaciju da pomognete korisnicima da razumeju gde se nalaze na vašem sajtu

+Optimizujte brzinu veb lokacije

Brzina veb stranice je još jedan važan faktor u UX dizajnu. Korisnici očekuju da će se veb lokacije brzo učitavati i često će napustiti internet prezentaciju čije učitavanje traje predugo. Optimizacija brzine internet prezentacije može poboljšati korisničko iskustvo i smanjiti stope posete samo jedne stranice.

Da biste optimizovali brzinu veb-sajta, razmotrite sledeće savete:

-Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN) da biste servirali sadržaj svoje veb lokacije sa servera koji je geografski bliži korisniku

-Komprimujte slike i video zapise da biste smanjili veličinu datoteke

-Koristite dodatak za keširanje da biste ubrzali vreme učitavanja stranice

-Minimizirajte HTTP zahteve kombinovanjem i minimiziranjem CSS i JavaScript datoteka

+Koristite vizuelnu hijerarhiju

develop-coding-web-design-coding-web-template_1200x1074

Vizuelna hijerarhija je princip raspoređivanja elemenata na stranici po važnosti. Korišćenjem vizuelne hijerarhije, možete da vodite korisnike kroz svoju internet prezentaciju i da im olakšate da pronađu ono što traže. Ovo može poboljšati korisničko iskustvo i povećati konverzije.

Da biste efikasno koristili vizuelnu hijerarhiju, razmotrite sledeće savete:

-Koristite jasan i dosledan izgled na svim stranicama vašeg sajta

-Koristite kontrastne boje i veličine fonta da biste istakli važne elemente

-Koristite razmak da odvojite elemente i učinite svoj sadržaj lakšim za čitanje

-Koristite vizuelne znakove kao što su strelice ili ikone da biste vodili korisnike kroz vašu veb lokaciju

+Testirajte i ponovite

Kada primenite promene za poboljšanje UX dizajna na svojoj internet prezentaciji, važno je da testirate i ponovite. Testiranje korisnika može vam pomoći da identifikujete sve preostale probleme na vašom veb-sajtu i napravite dalja poboljšanja.

Da biste efikasno testirali i ponavljali, razmotrite sledeće savete:

-Sprovedite A/B testiranje da biste uporedili različite verzije svog veb-sajta i odredili koja verzija ima bolji učinak

-Koristite heatmap-e da biste identifikovali koje oblasti vaše veb stranice privlače najviše pažnje korisnika

-Zatražite povratne informacije od korisnika putem anketa ili sesija testiranja korisnika

-Neprekidno…

Da zaključimo, poboljšanje UX dizajna na vašoj internet prezentaciji je ključno za poboljšanje korisničkog iskustva i postizanje vaših poslovnih ciljeva. Sprovođenjem istraživanja korisnika, pojednostavljenjem navigacije, optimizacijom brzine veb-sajta, upotrebom vizuelne hijerarhije i testiranjem i ponavljanjem, možete kreirati internet prezentaciju koja ispunjava potrebe i očekivanja vaše ciljne publike.

Ne oklevajte da primenite ove savete da biste poboljšali dizajn korisničkog iskustva vašeg veb-sajta već danas. Korisnici će vam biti zahvalni i videćete rezultate u poboljšanom angažovanju i konverzijama. Dakle, odmah počnite da primenjujete ove savete i uživajte u boljem korisničkom iskustvu za posetioce vaše veb stranice!