1-blog-Why-is-good-web-hosting-so-important (Large)

Zašto je dobar hosting toliko važan?

Kako biste osigurali da vaša poruka stigne do ciljane publike, morate uzeti u obzir mnoge faktore za upešno upravljanje vašim veb sajtom. Uz vrhunski dizajn veb stranica i sjajne marketinške ideje, za uspeh vašeg biznisa važan je dobar veb-hosting provajder. Hosting predstavlja način da se sadržaju na mreži obezbedi „dom“. Ovaj sadržaj može biti u obliku teksta, slika ili multimedije, sačuvanih u različitim formatima. Zamislite veb sajt kao neku vrstu poštanske adrese. Sa ove adrese možete slati i primati podatke. Ovoj digitalnoj adresi potrebno je fizičko prebivalište. Za to služi poseban tip računara koji se naziva server. Datoteke se nalaze na serverima na isti način kao na vašem personalnom računaru. Hajde da pogledamo neke od razloga zašto morate da koristite dobar i pouzdan veb-hosting.

Loš hosting može ometati SEO vašeg veb sajta

Kako bi odredio ko treba da se pojavi na prvim stranicama rezultata pretraživanja, Google redovno posećuje vaš sajt. Verovatnije je da će se sajt sa brzim učitavanjem pre pojaviti u rezultatima pretraživača. Kada analizira kvalitet sajta, Google ne gleda samo na vreme učitavanja stranice. Mnogi parametri su deo njegovog izbora. Uzima se u obzir i vreme neprekidnog rada (uptime). Loše obezbeđen server može naštetiti imidžu kompanije i pogoršati Google rang vašeg sajta. Čak i ako su povremeni kvarovi neizbežni, ključno je smanjiti ih i ubrzati proces njihovog rešavanja. Morate blagovremeno delovati i brzo rešavati čak i najtvrdokornije probleme. Pretraživači sve više cene veb stranice čiji su serveri dobro optimizovani na ove kriterijume. Koliko god vaš sajt bio „jednostavnan”, bitno je odabrati dobar host, pouzdan provajder i siguran server.

Why-is-good-hosting-so-important-2-768x519

Bezbednosni aspekt veb-hostinga

Sigurnost mora biti jedan od odlučujućih faktora prilikom izbora veb-hostinga. Ne ustručavajte se da uporedite alate i bezbednosne mere predložene u svakom rešenju koje vam hosting provajder nudi, na primer, mogućnost dobijanja SSL sertifikata, ili blokiranje IP adresa, što može biti veoma korisno za prevenciju hakerskih napada. Ne ustručavajte se da pitate vašeg „domaćina” za redovnost automatskog pravljenja rezervnih kopija vašeg sajta, kako biste bili sigurni da će vaši podaci biti zaštićeni u slučaju incidenta.

Automatski bekap sadržaja vaše veb stranice

Suvišno je podcrtavati važnost pravljenja bekapa vašeg veb sajta. Ponekad je veoma zgodno delegirati proceduru za automatsko ili manuelno pravljenje rezervnih kopija (delimičnih ili potpunih) vašeg veb sajta. Ne pruža svaka kompanija uslugu automatskog pravljenja rezervnih kopija na svaka 24 sata, tako da to obavezno morate proveriti kod provajdera pre nego što se registrujete ili postignete dogovor sa njim. U slučaju da izbrišete neke važne informacije na svom sajt ili se suočite sa hakerskim napadom, morate da znate da se svi vaši podaci nalaze na sigurnom mestu.

Kako odabrati dobar veb-hosting provajder?

Testirajte korisničku službu

Dok pokrećete veb sajt, ključno je da imate veb host koji je uvek dostupan i više različitih metoda podrške koje sami možete izabrati. Bolje je odlučiti se za host koji nudi optimalnu korisničku uslugu sa pristupom 24/7 putem telefona ili četa, posebno u slučaju tehničkih problema. Korisnička služba koja 24 časa nudi odgovore putem e-pošte je takođe poželjna i korisna usluga. Umesto da se oslanjate na prodajne predloške i pakete, unapred testirajte korisničku podršku kako biste se uverili da je ona prilagođena specifičnim potrebama vašeg veb sajta.

3-blog-Why-is-good-web-hosting-so-important (Large)
Proverite dostupnost servera i brzinu veze

Da biste na tržištu veb-hostinga napravili dobar izbor, moraćete da proverite neke tehničke podatke. Pored kriterijuma koji se odnose na predložene formule (broj email adresa, skladište, itd.), postoje podaci kao što su dostupnost servera i brzina veze koji će vam omogućiti da preciznije odredite performanse vaših potencijalnih provajdera. Dostupnost servera, koja se odnosi na pouzdanost hostinga, obično se izražava u procentima i vrlo često se prikazuje između 99 i 100%. Deluje da je ova razlika zanemarljiva, ali u praksi nije tako. 1% godine je više od tri dana, što može biti problematično za veb sajtove koji ne smeju predugo biti nedostupni, jer se brzo mogu suočiti sa rizičnim padovima prodaje. Brzina konekcije servera je takođe veoma korisan podatak za upoređivanje hosting rešenja. Brzina konekcije se odnosi na brzinu kojom se podaci prenose između vašeg uređaja i interneta. Obično se njena vrednost izražava u megabitima po sekundi (Mbps).

Uverite se da je vaš plan skalabilan

Kada birate odgovarajuću uslugu hostinga, važno je da nabavite skalabilne hosting planove. Oni vam omogućuju da proširite svoje poslovanje tokom perioda povećanog saobraćaja ili prilikom dodavanja medijskih datoteka koje zahtevaju više prostora. Uvek bi trebalo da se odlučite za uslugu hostovanja sa različitim nivoima usluge za nadogradnju početnog paketa. Takođe je bitno da se nadogradnja može ostvariti u bilo kom trenutku, shodno potrebama korisnika. Svakako se isplati pronaći ‘host’ koji će vam omogućiti da bez dodatnih troškova promenite svoj plan. Ovo je posebno važno kada vaš veb sajt počne da generiše više saobraćaja i treba mu veći „protok”, a vi niste spremni za dodatne troškove.

Aspekt troškova – dobijate ono što platite

Izreka you get what you pay, odnosno dobijate ono što platite, posebno se odnosi na usluge veb-hostinga. Greška koju mnogi vlasnici veb sajtova prave je odabir najjeftinije usluge veb hostinga. Lako možete pronaći niz jeftinih veb hostova. Ali problem je što se serveri tih firmi često nalaze u inostranstvu, odnosno u zemljama u razvoju. Jeftine usluge hostinga mogu vam uštedeti nekoliko dolara svakog meseca, ali će vas obično na kraju koštati više novca, jer u različitim scenarijima mogu da dovedu do brzog gubitka kupaca. Ako je hosting jedna od jeftinijih usluga prilikom rada na veb sajtu, onda je nadogradnja hosting paketa verovatno jedna od najisplativijih.