Mdeus_Solutions_What_is_ web3_array_of_dice

Šta je Web 3.0? Sve što treba da znate da biste ga razumeli!

Brz pregled glavnih razlika između Web 1.0, Web 2.0 i Web 3.0.

Web 1.0Web 2.0Web 3.0
Uprkos tome što pruža samo ograničene informacije i malu ili nikakvu interakciju korisnika, to je bio prvi i najpouzdaniji internet 90-ih.Zbog razvoja web tehnologija kao što su JavaScript, HTML5, CSS3, itd., Web 2.0 je učinio internet mnogo interaktivnijim.Veb 3.0 je sledeći “prelom” u evoluciji Interneta, koji mu omogućava da razume podatke na ljudski način.
Ranije nije bilo korisničkih stranica ili samo komentarisanja članaka.Društvene mreže i proizvodnja sadržaja koji generišu korisnici su procvetali, jer se podaci sada mogu distribuirati i deliti.Koristiće AI tehnologiju, mašinsko učenje i blokčejn kako bi korisnicima pružio pametne aplikacije.
Potrošači su se borili da pronađu vredne informacije u Online 1.0 jer nije bilo algoritama za skeniranje internet prezentacija.Mnogi veb pronalazači, uključujući gore pomenutog Džefrija Zeldmana, bili su pioniri u nizu tehnologija koje su se koristile u ovoj eri interneta.Ovo će omogućiti inteligentno kreiranje i distribuciju visoko prilagođenog sadržaja svakom korisniku interneta.

Iako je teško dati rigidnu definiciju onoga što je zapravo Web3, njegovo kreiranje zasniva se na nekoliko osnovnih principa.

Web3 je decentralizovan: umesto velikih delova interneta koji kontrolišu i poseduju centralizovani entiteti, vlasništvo se raspodeljuje među njegovim kreatorima i korisnicima.

Web3 je bez dozvole: svi imaju jednak pristup za učešće u Web3, odnosno niko nije isključen.

Web3 ima izvorna (native) plaćanja: koristi kriptovalutu za plaćanje i slanje novca na mreži, umesto da se oslanja na zastarelu infrastrukturu banaka i procesora plaćanja.

Web3 je nepouzdan: radi koristeći podsticaje i ekonomske mehanizme umesto da se oslanja na treće strane od poverenja (TTP – trusted third party).

Zašto je Web 3.0 važan?

Vlasništvo

Web3 vam na potpuno nov način omogućava vlasništvo nad vašim digitalnim asetima. Na primer, recimo da igrate običnu onlajn igru. Ako kupite in-game item, ona je direktno vezana za vaš nalog. Ako kreatori igre izbrišu vaš nalog, izgubićete te item-e. Ili, ako prestanete da igrate igru, gubite vrednost koju ste uložili u svoje item-e.

Web3 omogućava direktno vlasništvo preko nezamenljivih tokena (NFT). Niko, čak ni kreatori igre, nemaju moć da vam oduzmu vlasništvo. Ako prestanete da igrate, možete prodati ili trgovati svojim asetima na otvorenim tržištima i tako nadoknaditi njihovu vrednost.

Mdeus_Solutions_What_is_web3_bitcoin_geometric_crystal_of_dices

Otpor cenzuri

Dinamika moći između platformi i kreatora sadržaja je u velikoj meri neuravnotežena.

Uzmimo na primer OnlyFans, to je sajt sa sadržajem za odrasle koji generišu korisnici sa više od milion kreatora sadržaja, od kojih mnogi koriste platformu kao svoj primarni izvor prihoda. U avgustu 2021. OnlyFans je najavio planove za zabranu seksualno eksplicitnog sadržaja. Najava je izazvala bes među kreatorima na platformi, koji su smatrali da im se tako oduzimaju prihodi na platformi, koju su pomogli u stvaranju. Nakon reakcije, odluka je brzo poništena. Uprkos tome što su kreatori pobedili u ovoj bitki, ona naglašava problem za kreatore Web 2.0: gubite reputaciju i praćenje koje ste stekli ako napustite platformu. Na Web3, vaši podaci žive na blokčejnu. Kada odlučite da napustite platformu, svoju reputaciju možete poneti sa sobom, priključivši je na drugi interfejs koji je jasnije usklađen sa vašim vrednostima.

Web 2.0 zahteva od kreatora sadržaja da veruju platformama da neće menjati pravila, ali otpor cenzuri je izvorna karakteristika Web3 platforme.

 

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO)

Osim što posedujete svoje podatke na Web3, možete posedovati platformu kao kolektiv, koristeći tokene koji deluju kao deonice u kompaniji. Decentralizovane autonomne organizacije vam omogućavaju da koordinišete decentralizovano vlasništvo nad platformom i donosite odluke o njenoj budućnosti.

Mdeus_Solutions_What_is_web3_bitcoin_transforming_cube_pattern

DAO su tehnički definisani kao dogovoreni pametni ugovori koji automatizuju decentralizovano donošenje odluka preko skupa resursa (tokena). Korisnici sa tokenima glasaju o tome kako se resursi troše, a kod automatski izvršava ishod glasanja.

Međutim, ljudi mnoge Web3 zajednice definišu kao DAO. Sve ove zajednice imaju različite nivoe decentralizacije i automatizacije putem koda. Trenutno istražujemo šta su DAO i kako bi u budućnosti mogle da se dalje razvijaju.

 

Identitet

Tradicionalno, kreirali biste nalog za svaku platformu koju koristite. Na primer, možda imate Twitter nalog, YouTube nalog i Reddit nalog. Želite da promenite svoje ime ili sliku profila? Morate to da uradite na svakom nalogu. U nekim slučajevima možete koristiti vaše prijave, ali ovo predstavlja poznati problem – cenzuru. Jednim klikom, ove platforme mogu da vas isključe iz celog života na mreži. Što je još gore, mnoge platforme zahtevaju da im verujete prilikom kreiranja ličih podataka prilikom kreiranja naloga. Web3 rešava ove probleme tako što vam omogućava da kontrolišete svoj digitalni identitet.

Web3 plaćanja

Infrastruktura plaćanja Web2 oslanja se na banke i procesore plaćanja, isključujući ljude bez bankovnih računa ili one koji slučajno žive unutar granica pogrešne zemlje. Web3 koristi tokene kao što je Ethereum (ETH) za slanje novca direktno u pretraživaču i ne zahteva treću stranu od poverenja (TTP).

 

Trenutna Web 3 ograničenja!

 

Korisničko iskustvo

Tehnička barijera za ulazak u korišćenje Web3 je trenutno previsoka. Korisnici moraju da razumeju bezbednosne probleme, da razumeju složenu tehničku dokumentaciju i da se kreću po neintuitivnim korisničkim interfejsima. Wallet provjderi, posebno, rade na rešavanju ovog problema, ali je potrebno još  dosta truda da Web3 bude masovno usvojen.

Obrazovanje

Web3 uvodi nove paradigme koje zahtevaju učenje drugačijih mentalnih modela od onih koji se koriste u Web 2.0. Slična edukacija desila se kada je Web 1.0 postajao sve popularniji kasnih 1990-ih; zagovornici svetske mreže koristili su niz obrazovnih tehnika za obrazovanje javnosti, od jednostavnih metafora (informacioni autoput, pretraživači, surfovanje internetom) do televizijskih emisija. Web3 nije težak, ali je drugačiji. Obrazovne inicijative koje informišu korisnike Web2 o ovim Web3 paradigmama su od vitalnog značaja za njegov uspeh.

Mdeus_Solutions_What_is_web3_bitcoin_transforming_fluorescent_cube

Centralizovana infrastruktura

Web3 ekosistem je mlad i brzo se razvija. Kao rezultat toga, on trenutno uglavnom zavisi od centralizovane infrastrukture (GitHub, Twitter, Discord, itd.). Mnoge Web3 kompanije žure da popune ove praznine, ali izgradnja visokokvalitetne, pouzdane infrastrukture ipak zahteva vreme.

Decentralizovana budućnost

Web3 je mlad ekosistem koji se konstantno razvija. Gavin Vud je skovao termin 2014. godine, ali mnoge od ovih ideja tek su nedavno postale stvarnost. Samo u poslednjih godinu dana došlo je do značajnog porasta interesovanja za kriptovalute, poboljšanja rešenja za skaliranje sloja 2, masovnih eksperimenata sa novim oblicima upravljanja i revolucija u digitalnom identitetu. Tek smo na početku stvaranja boljeg Weba sa Web3, ali kako nastavljamo da unapređujemo infrastrukturu koja će ga podržavati, budućnost Web-a izgleda svetla.