Saveti kako da započnete novu profesionalnu godinu?

Pa, nova godina, novi ti?! Svaki početak godine je odlično vreme za razmišljanje o protekloj godini i postavljanje nekih profesionalnih ciljeva za narednu. Bez obzira da li želite da napredujete u svom trenutnom poslu ili da promenite karijeru, postavljanje ciljeva može vam pomoći da ostanete fokusirani i motivisani.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postavite i postignete svoje profesionalne ciljeve za novu godinu.

Počnite razmišljanjem o protekloj godini.

hadija-saidi-9cgMKmZyhH0-unsplash

Odvojite malo vremena da razmislite o tome šta ste postigli u protekloj godini i šta biste želeli da uradite drugačije. Ovo će vam pomoći da identifikujete oblasti za poboljšanje i dati vam osećaj pravca za sledeću godinu.

Postavite specifične, merljive, ostvarive, relevantne i vremenski ograničene.

dan-cristian-padure-XC7lc8biINg-unsplash

Ovo je poznato kao SMART okvir ciljeva i predstavlja koristan alat za postavljanje ciljeva za koje je veća verovatnoća da će biti postignuti. Na primer, umesto da postavite cilj da „dobijete unapređenje“, pokušajte da postavite cilj „prijavite se za tri promocije u narednih šest meseci“. Ovaj cilj je specifičan, merljiv (možete da pratite broj unapređenja za koje se prijavljujete), ostvariv (realno je da se prijavite za tri unapređenja u roku od šest meseci), relevantan (usklađuje se sa ciljevima vaše karijere) i vremenski ograničen (ima jasnu vremensku liniju).

Napraviti plan.

glenn-carstens-peters-RLw-UC03Gwc-unsplash

Kada imate na umu svoje ciljeve, važno je da napravite plan kako ćete ih postići. Ovo može uključivati postavljanje manjih, srednjih ciljeva koji će vam pomoći da napredujete ka svom opštem cilju, identifikaciju resursa, podršku koja će vam biti neophodna i kreiranje vremenske linije za vaš napredak.

Potražite nove mogućnosti za učenje i razvoj.

kyle-glenn--f8ssjFhD1k-unsplash

Da biste postigli svoje ciljeve, možda ćete morati da steknete nove veštine ili znanja. Potražite prilike za učenje i razvoj u svojoj trenutnoj ulozi, kao što je preuzimanje novih projekata, učešće u obukama ili traženje mentora. Takođe možete razmisliti o tome da se vratite u školu ili da dobijete neophodne sertifikate, kako biste se dodatno obrazovali i poboljšali izglede za napredak vaše karijeru.

Potražite nove mogućnosti za učenje i razvoj.

dennis-brekke-Z0tB7Rr4xx4-unsplash

Iako je važno imati plan i ostati fokusiran na svoje ciljeve, takođe je važno da budete otvoreni za nove mogućnosti koje vam se mogu pojaviti. Budite spremni da prilagodite svoje planove i ciljeve ako je potrebno, i nemojte se plašiti da isprobate nešto novo ako je u skladu sa vašim ukupnim ciljevima u karijeri.

Proslavite svoja dostignuća.

sagar-patil-8UcNYpynFLU-unsplash

Kako napredujete ka svojim ciljevima, važno je da odvojite vreme da proslavite svoja dostignuća, ma koliko vam ona trenutno izgledala mala. Ovo će vam pomoći da ostanete motivisani i da prepoznate naporan rad koji ste uložili.

Sve u svemu, postavljanje profesionalnih ciljeva za novu godinu može vam pomoći da ostanete fokusirani, motivisani i na pravom putu da ostvarite svoje ciljeve u karijeri. Razmišljanjem o protekloj godini, postavljanjem SMART ciljeva, pravljenjem plana, traženjem novih mogućnosti za učenje i razvoj, fleksibilnim i prilagodljivim, možete se usmeriti ka uspehu u godini koja je pred vama.