Kako uspešno voditi onlajn sastanak?

Kako se svet preusmerio na rad od kuće, onlajn sastanci su postali ključni deo našeg profesionalnog života. Iako nude mnoge prednosti, uključujući mogućnost povezivanja sa ljudima širom sveta, oni takođe dolaze sa sopstvenim izazovima. U ovom blog postu, razgovaraćemo o tome kako uspešno voditi onlajn sastanak.

Postavite jasne ciljeve

samantha-borges-ax3lbQfdXP0-unsplash_1080x1620

Pre nego što započnete sastanak, budite sigurni da imate jasan cilj na umu. Trebalo bi da znate šta želite postići do kraja sastanka i to preneti učesnicima. To će pomoći svima da ostanu fokusirani i da održe kurs tokom sastanka.

Izaberite pravu platformu

compare-fibre-fRGoTJFQAHM-unsplash_1442x1080

Postoji mnogo platformi za onlajn sastanke dostupnih, poput Zoom-a, Microsoft Teams-a, Google Meet-a i mnogih drugih. Svaka od njih ima svoje prednosti i mane, tako da biste trebali odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. Uverite se da su svi upoznati sa platformom i znaju kako je koristiti.

Pošaljite dnevni red

linkedin-sales-solutions-VtKoSy_XzNU-unsplash_1619x1080

Da biste održali tok sastanka, dobra ideja je poslati dnevni red unapred. To će pomoći svima da znaju šta da očekuju i da se pripreme za sve neophodne materijale unapred. Takođe će pomoći da se sastanak organizuje i drži na kursu.

Počnite na vreme

malte-helmhold-_YpAFHw2IYg-unsplash_1620x1080

Kao i kod sastanaka uživo, važno je početi onlajn sastanak na vreme. To pokazuje da cenite vreme svih učesnika i da ste organizovani i profesionalni. Ako kasnite, obavestite sve unapred.

Uključite učesnike

christina-wocintechchat-com-lqPLmYD_MO8-unsplash_1620x1080

Onlajn sastanci mogu brzo postati dosadni i nezainteresovani ako učesnici nisu aktivno uključeni. Podstaknite sve da učestvuju postavljanjem pitanja, pozivanjem na povratne informacije i podsticanjem diskusije. Takođe možete koristiti interaktivne alate, poput anketa ili funkcija četa, da biste zadržali zainteresovanost svih.

Upravljajte svojim vremenom

sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash_1620x1080

Onlajn sastanci mogu brzo postati dugotrajni ako se ne upravljaju pravilno. Uverite se da se pridržavate dnevnog reda i da odredite određeno vreme za svaku temu. To će pomoći da se sastanak održi na kursu i osigura da se obuhvate sve neophodne teme u određenom vremenskom okviru.

Ostanite organizovani

Da bi sastanak bio organizovan, uverite se da imate sve potrebne materijale i dokumente pri ruci. Ovo uključuje sve slajdove prezentacije, izveštaje ili druge materijale koje ćete možda morati da referencirate tokom sastanka. Takođe je dobra ideja da vodite beleške tokom sastanka kako biste pratili sve odluke ili akcije.

Ispratite akcije posle sastanka

chris-montgomery-smgTvepind4-unsplash_1440x1080

Nakon sastanka, obavezno nastavite sa učesnicima i podelite sve potrebne dokumente ili materijale. Ovo će pomoći da se osigura da su svi na istoj stranici i da se sve aktivnosti obave na vreme. Takođe je dobra ideja da zatražite povratne informacije od učesnika kako biste poboljšali buduće sastanke.

Zaključak

Uspešno vođenje onlajn sastanka zahteva pažljivo planiranje i pripremu. Prateći ove savete, možete osigurati da vaši sastanci budu produktivni, zanimljivi i efikasni. Uz prave alate i pristup, sastanci na mreži mogu biti podjednako uspešni kao i sastanci uživo i mogu vam pomoći da se povežete sa ljudima iz celog sveta.