stormseeker-rX12B5uX7QM-unsplash (1)

Kako sprečiti burnout na radnom mestu, i odvojiti profesionalni život od privatnog?

Burnout je čest problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi na savremenom radnom mestu. To može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući duge radne sate, visok nivo stresa i nedostatak kontrole nad radnim okruženjem. Ako izmakne kontroli, burnout može dovesti do niza negativnih posledica, uključujući smanjenu produktivnost, povećan izostanak sa posla, pa čak i probleme fizičkog i mentalnog zdravlja.

Da biste sprečili sagorevanje na poslu, postoji nekoliko ključnih strategija koje možete isprobati:

Postavite granice

rob-wicks-QGgKtX6VMGw-unsplash

Važno je da postavite ograničenja na svoje vreme i energiju i da se pobrinete da imate vremena za odmor i opuštanje van posla. To može značiti odbijanje dodatnih projekata ili postavljanje ograničenja za prijem e-pošte nakon radnog vremena.

Pauze

Obavezno pravite pauze tokom dana, da biste se odmorili i napunili baterije. To može uključiti šetnju napolju, vežbanje pažnje ili jednostavno odvajanje od svog radnog stola na nekoliko minuta.

Tražite podršku

Ne pokušavajte sami. Ako se osećate preopterećeno, potražite podršku od kolega, supervizora ili profesionalnog savetnika.

Pronađite smisao u svom radu

nick-fewings-0y_DB18swVc-unsplash

Kada nađete svrhu i smisao u svom radu, to može biti izvor motivacije i ispunjenja. Odvojite vreme da razmislite o tome šta smatrate najvrednijim u svom poslu i pokušajte da se fokusirate na te zadatke vezane za to.

Vežbajte brigu o sebi

ludemeula-fernandes-9UUoGaaHtNE-unsplash

Vodite računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju tako što ćete dobro jesti, dovoljno spavati i baviti se aktivnostima u kojima uživate.

 

Primenom ovih strategija možete smanjiti rizik od sagorevanja i stvoriti održivije, ispunjenije radno okruženje. Zapamtite, važno je da date prioritet svom blagostanju kako biste bili sigurni da možete da radite najbolje što možete i da izbegnete sagorevanje.

 

Imajući to u vidu, održavanje granica između radnog vremena i privatnog života je ključno za izbegavanje sagorevanja i održavanje zdrave ravnoteže između posla i privatnog života. Međutim, u današnjem digitalnom dobu, može biti izazovno odvojiti se od posla i u potpunosti prihvatiti lično vreme.

 

Dakle, evo nekoliko saveta za postavljanje i održavanje granica između radnog vremena i privatnog života:

Postavite jasne granice

Odredite kada ćete biti dostupni za zadatke vezane za posao, a kada ćete biti nedostupnii. Prenesite ove granice svojim kolegama i nadređenima, i pridržavajte ih se što je više moguće.

Isključite notifikacije

brett-jordan-LPZy4da9aRo-unsplash

Ograničite smetnje tako što ćete isključiti obaveštenja u vezi sa poslom na telefonu ili računaru tokom neradnog vremena. Ovo će vam omogućiti da se potpuno isključite i fokusirate na lično vreme.

Napravite određeno radno okruženje

Ako je moguće, da biste odvojili radno i lično vreme, napravite određeno radno okruženje u svom domu. Ovo će vam pomoći da ih mentalno razgraničite.

Nemojte se osećati krivim zbog uzimanja slobodnog vremena

Važno je uzeti slobodno vreme kada vam zatreba, bilo da se radi o ličnom vremenu ili odmoru. Nemojte se osećati krivim što odvojite vreme za sebe – to je od suštinskog značaja za vaše blagostanje i produktivnost.

 

Postavljanjem i održavanjem jasnih granica između radnog vremena i privatnog života, možete izbeći sagorevanje i stvoriti zdravije, održivije radno okruženje. Zapamtite, važno je da date prioritet svom blagostanju i da odvojite vreme za odmor i opuštanje od posla.